Seizoens- en fruitbier
Sommige speciaalbieren zijn door hun aroma, smaak en samenstelling eerder aangewezen om seizoensgebonden te worden opgediend. In de zomer iets lichter en verfrissender en in de winter iets zwaarder en volmondiger, of gewoon wat feestelijker naar het eindejaar toe. Vandaar ook de nauwe band met fruitbier dat door het rusten en rijpen te samen met verse vruchten – het macereren – een onweerstaanbare zomerse toets geeft. Het sap van rood fruit (kriek, veenbes en framboos) wordt na een tijdje gisten kleurloos en is bijzonder complementair aan het smaakpallet van het gerstenat. De saison is van origine een seizoensbier afkomstig van Henegouwen; het werd er door de boeren in de winter gebrouwen om in de zomer gedronken te worden door de seizoensarbeiders. Het was ongefilterd bier van hoge gisting met een laag alcoholpercentage dat beperkt houdbaar was en daarom ’s winters voorafgaand aan de oogstperiode diende te worden klaargemaakt.